Pappila muuttui tutkijankamariksi
Mieheni saatua apurahan SLS:stä väitöskirjatutkimustaan varten, tarkoitti se pappilassa kesänpituista työrauhan antamista kirkkoherralle. Kesän alussa poikamme kanssa sovittiin pelisäännöistä, joista piti muistuttaa vain kerran viikossa. Minulla oli uusi rooli, pidin huolta työrauhan ylläpitämisestä, toisaalta järjestin säännöllisiä irtiottoja viikonloppuisin, jotta tasapaino ja motivaatio säilyisi tutkijalla koko kesän. Mielestäni onnistuin tehtävässäni hyvin. Esitarkastettua käsikirjoitusta on kasassa yli 50 sivua ja silti kesän kulttuuritapahtumista on hienoja kuvallisia muistoja. Kävimme jopa Tukholmassa, vaikka alunperin ei ulkomaille ollut tarkoitus lähteä. Poikani oli kerran joutunut vastaamaan kysymykseen miksei kirkkoherran perhe matkusta Kauko-Itään, kuten heidän perheellään on tapana. Hänen antamastaan vasta-argumentista huomasin, että poikamme oli selvästi omaksunut isän tutkimustyön merkityksen sekä ehkäpä myös pappilan arvomaailman.
Apurahakausi piti polkaista käyntiin tietenkin Porvoosta, Runebergin kotimuseosta. Runeberg-tutkija keskittyi inventoimaan kansallisrunoilijan omaa kirjakokoelmaa kotimuseossa, minä puolestani ihailin Fredrikan hyötypuutarhaa (kuvassa).
Kirkkoherra oli saanut syntymäpäivälahjaksi lahjakortin Kämp Brasserien Afternoon Tealle, joka tulikin hyödynnettyä samalla matkalla.
Meidän nauttiessa Grand Hotellin iltapäiväteestä samaan aikaan Laura Kolbe julkaisi uutuuskirjansa Hotel Kämpistä "Hotelli ja sen kaupunki" Stockmannin Akateemisessa kirjakaupassa. Kirjan sisältö lyhyesti:
"Hotelli Kämp Helsingin Esplanadinpuiston vieressä on erottamaton osa Suomen ja Helsingin historiaa. Sen pöytien ääressä ovat inspiroituneet niin kultakauden taiteilijat kuin monet muut kulttuurin ja politiikan merkkihenkilöt. Sen kabineteissa on käyty kiihkeitä neuvotteluja Suomen tulevaisuudesta, ja sen ylellisissä majoitustiloissa ovat yöpyneet maailmantähdet 1800-luvun lopulta näihin päiviin asti. Samalla kirja on kertomus hotellia ympäröivästä kaupungista ja yhteiskunnan muutosten vaikutuksesta hotelliin kulttuurimme tuotteena."
Kyseinen kirja on seuraavana hankintalistallani.
Kirkkoherran syventyessä omiin kirjoihinsa, myös äiti ja poika keskittyivät omiinsa. Poika luki stipendirahoillaan ostamaansa Timo Parvelan Tuliterä kirjaa ja itse syvennyin Jukka Paarman kirjoittamaan Arkkipiispantalon historiasta kertovaan kirjaan. Molemmat olemme sivuilla 92!!
Juhannus pappilassa
Juhannuksen vietto alkaa meillä perinteisesti pappilan juhannusleivillä ja kirsikkakeitolla. Juhannusaamiaisen kombo on ollut liki kymmenen vuotta sama. Juhannusaaton iltana vierailimme Maarian pappilassa seuraamassa lipunnnostoa ja osallistuimme kansanlaulukirkkoon. Juhannuspäivänä pappilassa tarjoiltiin katkarapucocktail alkupalana.
Tänä juhannuksena kävimme pelaamassa tennistä Hangossa. Hangon kesäkaupungin tunnelma on ainutlaatuinen ja pieni sadekaan ei häirinnyt tennispeliämme sunnuntai aamuna. Mannerheimin ennen omistamassa Neljän Tuulen tuvassa nautimme kakkukahvit.
Kuitian linna ja Kalmilainen puutarha
Osallistuimme Paraisten urkupäiville ensimmäistä kertaa. Valitsimme visiitin Kuitian linnaan, jossa kuultiin barokkikonsertti. Kuitian historia on mielenkiintoinen ja vie sukututkimuksen kannalta tuttuihin henkilöihin.
Louhisaaren linnassa meille pidettiin yksityinen esittelykierros Kalmilaiseen hyötypuutarhaan. Mikä elämys!
Kalmilaisesta puutarhasta lahjaksi saamani samettiruusun siemenet ovat tuottaneet kauniita kukkia Kaarinan pappilan iloksi.
Matkalla kesämökillemme Satakuntaan, poikkesimme myös Kustavin kirjallisuuspäivillä.
Avoimet Puutarhat -tapahtuma vei meidät uudestaan kartanon puutarhaan tutustumaan, tällä kertaa Bergvikin kartanolle.
Eipä viikkoa ilman kulttuuritapahtumia. Viikolla 27 osallistuimme Kaarina Teatterin Suven ja Runon päivään, Eino Leinon päivänä. Runon lausunta on vaativa laji ja onneksemme kuulimme mm. nuorta lahjakasta neitoa.
Jazzfestareilla Taalintehtaalla ja Lonnassa
Baltic Jazzeille osallistuminen on jo perinteemme. Poikamme siirttyi viltiltä eturiviin seuraamaan Jukka Perkon saksofonisooloja.
Uutena festarina kävimme tutustumassa Helsingin edustan Lonnassa pidettävään We Jazz -festariin. Valitsimme keikan, jossa saimme nauttia nuoremman kaartin osaamista. Lonnassa oli rento merellinen tunnelma. Poikamme halusi ehdottomasti kotiin viemiseksi Teemu Åkerblom Quartetin CD:n. Sitä kuuntelemme säännöllisesti.
Kauniin kesäillan vietimme myös Naantalin Birgitan yössä, jossa kohtasin yllätyksellisesti yhtäaikaa tuttavani Marjo Sjöroosin ja Saija Palinin. Lämmin jälleennäkeminen!
Kaupunkiskuuttaaja
Poikani tämän kesän ehdoton suosikkiharrastus on ollut Turun ja Helsingin kaupunkipuistoissa ja rampeilla skuuttailu. Taitaa jopa PokemonGo pelailu jäädä toiseksi, vaikka yli sata kilometria pelin ansiosta on jo kävelty.
Kesää oli vielä jäljellä ja ehdimme kutsua pojan raumalaisen kaverin vieraaksemme. Kävimme mm. Naantali Spassa pelaamassa tennistä ja uimassa sekä rentoutumassa. Kylpyläkäynti pelin jälkeen on tämän nelikon perinne.
Luontoretkeilyä
Pappilaa lähellä sijaitsevan Littoistenjärven tuntumassa on Järvelän kosteikko ja lintutorneja. Olemme pyöräilleet sinne kesän aikana useamman kerran. Pyöräily on ollut perheellemme tänä kesänä erityisen ilahduttavaa, saihan äiti ja poika uudet pyörät kesän alussa.
Toivotamme tervetulleeksi uusimman Kansallispuistomme Teijossa, vierailimme siellä kolmatta kertaa.
MustangGo Tukholmassa
Ennen koulun alkua piipahdimme viikonlopun aina ihanassa Tukholmassa. Pojalle vierailu suurkaupungissa antoi ison vaihteen pelata PokemonGo:ta vai sittenkin MustangGo:ta. Mustangeja meinaan tuli useita vastaan Karlaplanilla. Kyseinen alue Östermalmilla on suosikkialueemme. Kävelimme useamman tunnin keskenämme hiljaisena sunnuntaiaamuna ja haaveilimme asuvamme jonain päivänä siellä. Luonnollisesti piipahdimme myös kirkossa, Hedvig Eleonoras Kyrkanissa hiljentymässä.
Hallwylska Palatset on antiikin, posliinin ja muotokuvien ihailijalle runsaudensarvi. Suosittelen tutustumaan palatsin lisäkuviin Instagrammissani.
Wienercaféetin runsas ja hienostunut aamiainen takasi energisen kävelypäivän Tukholmassa, mm. Modernamuseetissa.
Kaarinan Piispanpäivät vuoden kohokohta
Meillä oli suuri kunnia osallistua toista kertaa Kaarinan Piispanpäiville. Tänä vuonna isännöimme emeritus piispa Juha Pihkalan vierailua. Piispa Pihkala saarnasi juhlajumalanpalveluksessa 21.8.2016 Kuusiston kirkolla.
Pappilassa tarjoiltiin tänä vuonna Piispanpäivillä alkupalana Venäläinen sillivati, jonka lasimestarin sillin olin itse tehnyt. Vati syntyi Tiia Koskimiehen ohjeella. Toisena alkupalana oli Mervi Melasniemen ohjeen mukainen basilikapestotäytteinen munasalaatti. Pääruokana oli perinteinen lammaskaali. Kirkkoherran itsensä tekemän jälkiruoan pidimme salassa loppuunsaakka.
Jumalanpalvelusta edeltävänä iltana Kuusiston kirkolla oli taiteellisesti korkatasoinen Vanhan musiikin konsertti, jossa kuultiin keskiaikaisia lauluja, mm. Bachia ja Vasksia. Esiintyjinä vanhan musiikin taitajat Uli Kontu-Korhonen ja Timo Korhonen.
Megabileissä kesänpäätteeksi
Tämän kulttuurintäyteisen kesän päätti Varusmiessoittokunnan Ysäri! Megabileet Turun Logomossa. Äiti ja poika olivat tietenkin pukeutuneet teeman mukaisesti. Poika sai liput keikalle jo etukäteissynttärilahjana. Täysi konserttisali bailasi ja me mukana.
Mainitsemisenarvoisia kulttuuririentoja kesällä oli myös kaksi Suomen Joutsenella ollutta konserttia, Laivaston Soittokunnan ja GYL5 esittämänä sekä Turun Musiikkijuhlien avajaiskonsertti. Vierailimme myös Kuusiston Taidekartanon näyttelyssä Ruovikko suhisee -taiteen ja tieteen vuoropuhelua järviruo’osta.
Tätä kesää en vaihtaisi mistään hinnasta Kauko-Idän matkaan.
Maantieteilijän uteliaisuuttani ravitsee jatkossakin Skandinavian ja Euroopan historialliset kaupungit